Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla Stanisława Augusta Poniatowskiego stał się wyjątkowo popularny. Do dziś do koszyczka wielkanocnego najczęściej trafia właśnie kawałek wilgotnej babki piaskowej. Ciasto ma charakterystyczny, okrągły kształt i dziurę pośrodku. Z wierzchu dekoruje się je różnymi polewami lub cukrem pudrem. Babka piaskowa - przepis Klasyczna babka piaskowa to ciasto obowiązkowe na każdym świątecznym stole wielkanocnym. Jest niezwykle szybka w przygotowaniu i zaskakuje delikatnością smaku. Prawie wszystkim przypadnie też do gustu, bo jest wilgotna i puszysta. Przepis na babkę piaskową Wilgotna babka piaskowa to świetna propozycja nie tylko na Wielkanoc, ale też w przypadku wizyty niespodziewanych gości. Każdy ma już w domu składniki do jej przygotowania. Nie wymaga też długiego ubijania i miksowania. Może być podawana od razu po wyjęciu z piekarnika lub nawet kilka dni po upieczeniu. Zachwyci każdego, kto tylko ją spróbuje. Jak zrobić babkę piaskową wilgotną? Przepis na babkę piaskową wcale nie jest trudny. Pamiętaj tylko, że musisz mieć w swojej kuchni specjalną formę o średnicy 22 cm. W szybkich czterech krokach zrealizujesz recepturę i zaserwujesz na stół pięknie wyrośniętą babkę piaskową. Przepis warto zapamiętać.
Forma do babki o średnicy 22 cm
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 58
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 625
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 61
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 58
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 625
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 61
Składniki
Przesiej obie mąki i proszek do pieczenia do miski. Dodaj cukier, jajka oraz sok z cytryny. Miksuj na średnich obrotach do momentu połączenia się składników.
Zmniejsz obroty do minimum i powoli dolewaj masło. Kiedy ciasto i tłuszcz się połączą, wsyp rodzynki i delikatnie je rozprowadź.
Piekarnik nastaw na 180 stopni Celsjusza. Foremkę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto i wstaw do pieczenia na ok. 40 minut lub do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika ostudź babkę i posyp ją cukrem pudrem. Wilgotną babkę piaskową można podawać także oblaną polewą czekoladową.